تاثیر افکارعمومی بر موضع مسئولان ایرانی در قبال حمله روسیه به اوکراین چیست؟
کد خبر: 355
افکار عمومی ایران و جنگ اوکراین-۱

تاثیر افکارعمومی بر موضع مسئولان ایرانی در قبال حمله روسیه به اوکراین چیست؟

دلیل تفاوت در مواضع مردم و مسئولان در قبال اوکراین چیست و این افکار عمومی تا چه اندازه روی موضعگیری مسئولان کشورما اثر گذاشته است؟ یک دیپلمات پیشین در کلاب بیان فردا به این موضوع پاسخ داده است.

به گزارش خبرنگار بیان فردا، دکتر علی اصغر شعر دوست، کارشناس علوم ارتباطات و دیپلمات سابق کشورمان در نشستی با موضوع « افکار عمومی ایران و جنگ اوکراین» که در اتاق بیان فردا برگزار شد ، با اشاره به سابقه تاریخی رسانه‌ها بعد از انقلاب اسلامی گفت: تلاش برای سازمان دادن به افکار عمومی در دنیای پر تکثر امروزی تلاش منجر به نتیجه نخواهد بود. در گذشته ما در کشور تعداد محدودی روزنامه داشتیم و یکی دو کانال تلویزیونی داشتیم و این وسایل ارتباط جمعی ما بود . بعدها کانال‌های تلویزیونی ما زیاد شد که من این را بلعیده شدن کیفیت در کمیت تعبیر کردم. تعداد شبکه ها را زیاد کردیم ولی محتوا از بین رفت به تدریج شبکه‌های ماهواره‌ای ایجاد شد و فضای مجازی ایجاد شد .

وی افزود: سی سال پیش سمیناری برای مدیران ارشد صداوسیما گذاشته بودند مرحوم دکتر اسدی، استاد اساتید ارتباطات ایران می‌گفتند که روزی خواهد شد در گوشه‌ای از دنیا فردی در خانه خود مطلبی را می‌گوید و همه جای دنیا این را می بینند و می‌شنوند و واکنش نشان می دهند. این موضوع برای ما که مدیران ارشد صداوسیما بودیم غیر قابل باور بود. اما امروز می بینیم که خیلی زودتر از آن زمانی که آن مرحوم گفت این اتفاق افتاده است.

شعردوست تصریح کرد: به همین دلیل هم معتقدم که امروز اگر بخواهیم یک خط رسمی و تبلیغی در رسانه رسمی ایجاد کنیم و مردم آن را دنبال کنند، این بی فایده است و تاثیری در افکار عمومی نخواهد داشت.

دلیل تفاوت در مواضع مردم و مسئولان در قبال اوکراین چیست؟

این کارشناس علوم ارتباطات در مورد علت تفاوت موضع برخی از مردم نسبت به موضع مسئولان در قبال حمله روسیه به اوکراین گفت: مردم ما از قدیم نسبت به روسیه یک ذهنیت منفی داشتند. در این میان مردم آذربایجان و شمال ایران با توجه به اینکه ماجرای اشغال و فجایع دوران اشغال را پشت سرگذاشته‌اند، ذهنیت منفی بیشتری نیز وجود دارد، به طوریکه این موارد و اتفاقات رخ داده هنوز هم نقل محافل است .

شعردوست با بیان اینکه اوکراین یک جمهوری بسیار غنی و دارای منابع غنی است، گفت: ملی گرایان روس جدا شدن اوکراین از شوروی سابق را یک تراژدی می دانند. حتما می‌دانید که در گذشته اولین پایتخت روسیه شهر کی‌یف بود که این نشان دهنده اهمیت این شهر برای روس‌هاست.

  • بیشتر بخوانید
  • طرفدار توقف جنگیم
  • بیانیه ایران پس از رای ممتنع به قطعنامه محکومیت روسیه در سازمان ملل

این دیپلمات پیشین کشورمان افزود: روسیه انتظار داشت که ناتو به مرزهایش نرسد و این را صریحاً اعلام ‌کرده بود. از نظر من روس ها تصور چنین درگیری را که غرب هم اینگونه تقابل کند نداشتند. آنها می‌دانستند که با یورش به اوکراین، اوکراینی‌ها مقاومت خواهند کرد. اما اینکه زمان یورش طولانی شود و قدرت اوکراینی‌ها هم انقدر باشد برایشان پیش‌بینی نشده است.

شبیه‌سازی اوکراین و ایران در موضوع هسته‌ای غلط است

وی با اشاره به اینکه گاهی شبیه سازی بین ایران و اوکراین صورت می‌گیرد، گفت: گاهی گفته می‌شود، که اوکراین اگر قدرت هسته‌ای‌اش را از دست نمی‌داد، این گونه در مواجهه با روسیه دست خالی نمی‌ماند و به این دلیل، ما باید در بحث هسته‌ای محتاط تر عمل کنیم. این از نظر من شبیه سازی بسیار غلطی است.

شعردوست ادامه داد: در اینکه ما باید قدرتمند باشیم تردیدی نیست؛ توجه داشته باشید که ما هیچگاه نگفتیم که می‌خواهیم از انرژی هسته‌ای به عنوان سلاح استفاده کنیم . قطعا باید قدرتمند باشیم اما مهمترین پایه‌های قدرت، قدرت اقتصادی و مرفه نگهداشتن مردم است. اگر ما ملتی راضی و مرفه داشته باشیم آن وقت می ‎ توانیم در منطقه هم به بزرگترین قدرت تبدیل شویم .

این کارشناس ارتباطات اجتماعی ادامه داد: گاهی گفته می‌شود که اوکراین تسلیحات هسته‌ای اش را واگذار کرده است، اما این طور نیست. این توافقی است که در دوران اتحاد شوروی بین گورباچف و ریگان به وجود آمد و توافق کردند سلاح‌ها و کلاهک‌های اتمی در چهار جمهوری جمع شود. این مسئله طی توافقات دو ابرقدرت در مورد تسلیحات هسته‌ای بود.

افکار عمومی در قبال اوکراین بر مسئولان ایران تاثیرگذار است

شعر دوست در مورد تاثیر افکار عمومی روی مسئولان کشور گفت: افکار عمومی در کشور ما هم روی مسئولان در سطوح مختلف تاثیر گذار است. اما در سطح کلان چارچوبی هست که در غالب شوراهای مشورتی هستند. بعضی از آنها در قانون پیش بینی شده و بعضی از آنها را رهبر انقلاب تاسیس کردند و نهایتاً تصمیم گیری نهایی با رهبر انقلاب است. اما باید بگویم که افکار عمومی یقیناً تاثیر گذار است و همان طور که دیدیم، رهبر انقلاب در روز عید مبعث جنگ را محکوم دانستند و ایران هم در شورای عمومی سازمان ملل متحد به قطعنامه رای ممتنع داد.

وی اضافه کرد: این نشان می دهد که در موضع گیری‌های ما با توجه به افکار عمومی یک اعتدالی به وجود آمده است. افکارعمومی در هر کشوری اثرگذار است و طبعاً در کشور ما هم تاثیر خود را دارد. شوراهای مشورتی هم که در کشورهای مختلف وجود دارند و در کشور ما هم وجود دارند و تاثیرگذار هستند ولی میزان تاثیرگذاری آن ها متفاوت است.

انتهای پیام

با عضویت در کلاب بیان فردا می‌توانید به فایل صوتی کامل این نشست دسترسی داشته و از نشست‌های بعدی باخبر باشید.

(

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین